Mezőtúron született, Körös-vidékiként mégis a bajai halászlé mellett tette le a voksát. Hosszú évek állnak mögötte, amit a halas gasztronómiában töltött, a jubileumi Halas Napon pedig a főzőversenyen elkészült ételeket zsűrizi. Metzker Krisztinával beszélgettünk.
– A Bajai Halászléfőző Bajnokok Egyesületének zárt körébe nyert felvételt. Milyen versenyzői, és zsűrizői múlt kellett ennek a megtisztelő címnek az eléréséhez?
– Valóban megtisztelő a cím, de a legnagyobb megtiszteltetés az volt benne, hogy az első női tagként nyertem felvételt ebbe az egyesületbe. Jó néhány évig versenyeztem, de alapvetően a sikeres versenyek közel sem jelentettek akkora örömet, mint amikor beleszerettem a bajai halászlébe: csak kizárólag a bajai halászlé történetével, ízével, főzésével és zsűrizésével kezdtem foglalkozni.
– Sokan tudják Önről, hogy az egyik fontos küldetésének tartja a családok, de főleg a gyerekek körében a halételek fogyasztásának a népszerűsítését. Valóban ennyire bajban vagyunk ezen a téren, hogy különleges figyelmet kell szentelni ennek a területnek?
– Ez a kérdés térségileg megosztó. Ha Baját nézzük, Baján a halfogyasztás jelentősen van jelen a bajai kultúrában. Ha egy más területet nézünk, ahol esetleg nincsenek folyók, holtágak, tavak, ott elég alacsony. Nem azt mondanám, hogy bajban vagyunk, hanem úgy fogalmaznék: nagyon fontos, hogy szinten tartsunk, és fejlődjünk abban, hogy minél több magyar halat együnk. Számomra elsődleges a magyar hal íze és remek minősége, amikből kiváló ételeket lehet készíteni, a gyerekek asztalára is.
Kiemelném a pontyot, ami szorosan kapcsolódik a halászléhez, a magyar halas gasztrokultúrához és a horgászathoz egyaránt. A gyerekek, fiatalok egy különleges ízvilággal rendelkeznek, tudjuk, hogy nem olyan egyszerű étrendjükbe belecsempészni a halat, de meg lehet ezt valósítani olyan formában, ha új köntösbe bújtatjuk, vagy új megjelenést adunk ennek a remek alapanyagnak. Az is fontos, hogy megfelelő hallal indítsuk a halhoz szoktatását a gyermekeknek, és el lehet jutni ebből akár egy csukáig is.
– Melyik az a halfaj, ami Ön szerint a legjobban elkészíthető, és amit leginkább ajánl azoknak a családoknak, akik most tennének a tányérra először halat otthon?
– A hallal az az általános probléma, hogy az emberek hajlamosak félni a szálkától, így mindenképpen egy olyan hallal kellene elkezdeni, ami szálkamentes. Magyarországon az afrikai harcsa, mint intenzív termelésben lévő hal, ez az, amit nagyon jól, és könnyedén lehet fűszerezni, könnyen elérhető. Ugyanakkor ne feledkezzünk meg a természetes vizeinkben élő halakról sem. Szerencsére nagyon széles a gasztronómiai kínálata a magyar halaknak, így rengeteg recept áll rendelkezésre.
– A Pinka-völgyi Halas Napon részt vesz a főzőversenyen elkészült ételek zsűrizésében is. Ön, mint a Bajai Halászléfőző Bajnokok Egyesületének tagja, milyen tanácsot adnak azoknak, akik a halászlé kategóriában indulnak?
– A halászlé alapja a kiváló magyar ponty, ami friss, szépen tisztított, ez adja meg az alapvető ízét a halászlének. A hagyományos halászlénél nagyon oda kell figyelnünk a paprikára, ami a dunai levek tekintetébe szinte púderszerűre van őrölve. Fontos, hogy a bogrács alaposan ki legyen mosva, előkészítve. A halnak a sózására is oda kell figyelni: ne legyen sem túl sós, sem pedig olyan, amit kevésbé jár át a só. A hagymának is fontos szerep jut ennél az ételnél: én ha halászlevet főzök, akkor a hagymát előtte kipróbálom, hogy mennyire erős, hogy jönnek ki belőle az ízek. A szabad tűznél való főzés sokkal többet tud nyújtani az ízek tekintetében, viszont mennyivel több szakértelmet is kíván: elengedhetetlen, hogy a bográcsot körbejárja a tűz. A halászlé egyszerűnek tűnik, de sok olyan mozzanata van a főzés folyamatának, amit nagyon jól kell tudni csinálni. Legjobb, ha uszadék fát használunk, de ha nincs ilyenünk, akkor olyan fát kell hasogatnunk, amivel biztos, hogy folyamatosan tudjuk a hőmérsékletet tartani a bográcsunknak, hiszen nem hűlhet vissza a levünk főzés közben.
A X. Pinka-Völgyi Halas Nap minden programja ingyenes!
Részletes információ: https://vasivizeken.hu/…/uennepeljuek-egyuett-a-x-pinka…
Gyertek el, horgásszunk, főzzünk és szórakozzunk együtt 2024. július 13-án Vaskeresztesen! Várunk mindenkit szeretettel!