Pannon Élmény

VIII. Pinka Völgyi Halas Nap Vaskeresztesen – Tésztában sült harcsa szeletek a dobogó legfelső fokán

Július 9-én került megrendezésre a VIII. Pinka Völgyi Halas Nap Vaskeresztesen. Idén is, mint eddig minden évben, egész napos tartalmas szórakozást kínáltak a rendezők a családoknak, baráti társaságoknak, a gasztronómia illetve a horgászat kedvelőinek is.

A programok sorát reggel a barátságos horgászverseny indította, ahol idén is három kategóriában mérhették össze tudásukat, szerencséjüket a pecások. A felnőtt hobbi kategóriában indulók a vaskeresztesi Pinka-holtágnál, a versenyző kategóriában indulók az Önkormányzati tavon, míg az ifjúsági kategória versenyzői az Alpesi Horgász-tónál próbáltak szerencsét. Idén is népszerű volt a horgászverseny: több, mint negyven versenyző adta le előzetesen nevezését. A horgászhelyek sorsolása előtt Puskás Norbert, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke ismertette a szabályokat, és felhívta a figyelmet arra: bár a mai is egy megmérettetés, de főként barátságos verseny, és bár itt is vannak szabályok, amiket be kell tartani, mégis a legfontosabb, hogy mindenki érezze jól magát.  

Miután a horgászok elfoglalták helyüket, lassan érkeztek a főzőverseny résztvevői is, hogy halászlé, illetve halétel készítés kategóriákban próbálják a legfinomabb ételt tenni a zsűri asztalára. A döntőbírák elnöke idén Andrejszky Zoltán volt, akit a közönség a Fishing and Hunting csatornáról is ismerhet, hiszen ott a Halimádók konyhája című önálló főzőműsorában mutatja be a halból készíthető ételek színes tárházát. A Halas Nap közönsége láthatta is főzni, hiszen a bejárat melletti pavilonban tejszínes tagliatellét készített, amihez afrikai harcsát használt: a gyorsan elkészíthető, és nagyon egyszerű étel hatalmas sikert aratott. A zsűri és a meghívott vendégek körbejárták a főzőcsapatok sátrait, és megtudhattuk: a legtöbb csapat valamilyen különlegességgel készült. Volt, aki lángos tésztába bújtatta a halat, vagy aki frissen füstölte, de olyan csapat is akadt, akik halfasírtot készítettek. Mire mindenki tányérja a zsűri asztalán várta a bírák döntését, elkezdődött a színpadon a kulturális műsor. Fellépett a Szentpéterfai HKD Gradisce tánccsoport és a Vaskeresztesi hagyományőrzők.

Az ünnepélyes köszöntők sorát Brádl Ferenc, Vaskeresztes alpolgármestere nyitotta, aki Krancz Tamás polgármester úr szívélyes üdvözletét tolmácsolta, és köszöntötte a résztvevőket. Megköszönte a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének, hogy minden évben itt rendezik meg a Halas Napot, ami már fesztivál nagyságúra nőtte ki magát. Reményét fejezte ki, hogy a Szövetség és az Önkormányzat továbbra is ilyen eredményesen tud együttműködni, mint eddig, majd jó étvágyat és kellemes szórakozást kívánt mindenkinek.

Seregi Miklós, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének elnöke sok szeretettel köszöntött mindenkit, és emlékeztetett: „Kilenc éve azért találtuk ki hogy Halas Napot szervezünk, hogy a horgászatot népszerűsítsük, és a halételek fogyasztásához is egyre többen kedvet kapjanak. A rendezvényre kilátogatók száma évről évre nő, ami abban erősít meg bennünket, hogy nem volt rossz ötlet a Halas Nap gondolata, és ez ad nekünk erőt ahhoz, hogy minden évben újra megszervezzük” – mondta el, majd az ételek kóstoláshoz mindenkinek jó étvágyat kívánt.

Puskás Norbert, a Szövetség ügyvezető elnöke elmondta: az Alpesi Fogadó és Borház melletti tó egy hónappal ezelőtt olyan esőzés áldozata lett, amelynek következtében a szalonnasütőkben is állt a víz. Köszönetét fejezte ki Vaskeresztes Önkormányzatának, a Vaskeresztesi Tűzoltó Egyesületnek, és minden olyan vaskeresztesinek, aki segítette a Szövetséget abban, hogy ezt a rengeteg vizet önkéntes munkával sikerült leszivattyúzni, és eljutottak oda, hogy a tó visszakerült az eredeti medrébe, és ezáltal az idei Halas Nap megrendezésére alkalmassá vált.

Dr. Hende Csaba térségünk országgyűlési képviselője, a parlament alelnöke emlékeztetett: „ez egy gasztronómiai esemény, ahova illik a régi mondás: hosszú kolbász, rövid prédikáció.”, majd köszönetet mondott a szervezőknek és mindazoknak, akiknek munkája lehetővé tette, hogy most itt lehetünk. „Leginkább a magyar horgásztársadalomnak szeretnék köszönetet mondani, annak a mintegy 700 ezer tagnak, akik szerte az országban egy igen erős közösséget alkotva hódolnak nemes szenvedélyüknek. Ez az erő sok helyen cselekvésre is váltódik, olyan alkotások jönnek létre, mint ez a vaskeresztesi horgászparadicsom. Minden közösség nagyon fontos, ami az embereket összefűzi, és erősíti az összetartozás tudatát.” – mondta el Hende Csaba.  

Andrejszky Zoltán, a főzőverseny zsűrijének elnökeként rámutatott arra, nagy bajban volt a zsűri. „olyan gasztronómiai csodák születtek, amik megleptek mindnyájunkat, nagyon fantáziadús csapatokkal találkozhattunk. Olyan ételekkel találkoztam jómagam, amiket még sosem láttam, be kell vallanom, egy kettőt fejben elraktároztam, és az elkövetkezőkben a Halimádók Konyhája forgatásán lehet, hogy vissza fog egy két étel köszönni. Azt szeretném, ha egyre többen fogyasztanának halat, a Halimádók Konyhája ezért jött létre: ezzel próbálunk segíteni újabb és újabb ötletekkel, hogy igenis fogyasszunk több halat, mert az egészséges, és nagyon finom.” – mondta el, majd hozzátette: a halétel kategóriában szárnyaltak a résztvevők, az egyik étel jobb volt, mint a másik.

A köszöntők után következett az eredményhirdetés.

Horgászverseny

Versenyző kategória

 1. Misák Norbert (Büki Horgász Egyesület) 31300 g
 2. Michael Schneider (Sárvíz-Tavi Horgászegyesület) 19580 g
 3. Koltai Máté (Kéthatár-tó Kerkafalva HE) 10720 g

Felnőtt hobbi kategória

 1. Jánny Benjámin (Elektromosok SHE) 6300 g – 1 hsz.
 2. Zsankó György (Pannónia Horgász Egyesület) 5560 g – 1 hsz.
 3. Bucsek Máté (Rábapaty és Vidéke HE) 4100 g – 2 hsz.

Ifjúsági kategória

 1. Gersei Milán (Körmendi Munkás HE) 7320 g – 1 hsz.
 2. Bertha Luca (Hegyfalu és Vidéke HE) 3400 g – 1 hsz.
 3. Pados Bence (Kőszegi Sporthorgász Egyesület) 7280 g – 2 hsz.

Legjobb női különdíj: Kiss Renáta (Elektromosok SHE) 9940 g (versenyző, 4. hely)

Főzőverseny:

Halászlé

 1. Halfarok
 2. Bafolyvár
 3. Kéthatár-tó Horgászegyesület

Halétel

 1. Suri Batyus Team – Tésztában sült harcsa szeletek
 2. Elektromosok – Füstölt ínyencségek
 3. Körmendi Munkás HE – Vargányás halfasírt

Különdíjak:

Marcali Öregvidrák – Sült hal pikáns szósszal (hagyományos ízvilág)

Melluszony – Spenótos halgombóc leves és hallal töltött káposzta (innováció)

Az eredményhirdetés végén került átadásra a Szövetség májusi küldöttgyűlésén odaítélt egyik kitüntetés, ami akkor technikai okok miatt nem volt kiadható. Ezen díj átadására került most sor: a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége a kiemelkedő munkát végző és eredményeket elérő horgásztársaknak (évente maximum 4 főnek) a megyénk legmagasabb kitüntetését adományozza. Az idei negyedik kitüntetett Németh Balázs világbajnoki ezüstérmes versenyhorgász, a Trabucco Team tagja lett.

Ezek után a színpad előtti teret megtöltötték a gyerekek, hiszen elkezdődhetett a várva várt Alma együttes koncert. A rendezvénysátor melletti területen pedig arcfestés, lufibohóc, népi játékok, óriás jenga, ugrálóvár gondoskodott arról, hogy a legkisebbek is jól érezzék magukat. A koncert után bohócműsor szórakoztatta a nagyérdeműt, majd a tombolasorsoláson talált gazdára a közel félmillió forint összértékű tombolatárgy, melynek fődíja egy ötvenezer forint értékű Decathlon utalvány volt.

A délután folyamán a Pinka Völgyi Halas Napra kilátogatók kóstolhattak halászlevet, halbászt, halburgert és sült halat is, és idén is finomabbnál finomabb borokat kortyolhattak a Mittl Pincészet jóvoltából. A nap végén a Zgano együttes koncertje vezette le méltón a programok sorát. A rendezvény a MOHOSZ kiemelt támogatásával valósult meg. Idén is nagyon jól éreztük magunkat a csodás környezetben, és reméljük, hogy jövőre is itt lehetünk.  

Az eseményről készült galéria itt megtekinthető:

https://pannonelmeny.hu/kepek/viii-pinka-volgyi-halas-nap-vaskeresztesen/

Fotók és írás: Nagy Georgina

Projektgazda: Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége – 9795 Vaskeresztes, 165/4 hrsz.

www.vasivizeken.hu

A rendezvény és a beszámoló a VP6-19.2.1.-69-8.1.2-17 számú felhívás keretében megvalósításra kerülő, Helyi értékek és élmények promóciója a Pannon Térségfejlesztő Egyesület területén című projekt (Projektazonosító: 3007530679) keretében jött létre.

További
tudósítások