Pannon Élmény

Andrejszki Zoltán

A Halas Nap közönsége már megszokhatta, hogy rendezvényünkön a horgászat és a kulturális műsorok mellett a gasztronómiáé az egyik fő szerep. A főzőverseny és a különböző kóstolható ételek mellett az idei évben meglepetéssel is készülünk: ellátogat hozzánk Andrejszky Zoltán, akit a Fishing and Hunting csatornáról ismerhet a közönség, hiszen a Halimádók konyhája műsorban jobbnál jobb halételeket készít, amiknek recepjeit már nyomtatott formában is olvashatjuk, hiszen könyvben is megjelent, “Halimádók konyhája” címen! Tőle kérdeztünk halas ételekről, egészséges táplálkozásról, és kedvenc receptjeiről.

Nagyon kevés halat fogyasztunk, és azt hiszem, sokan félve nyúlnak a halhoz, mint főzési alapanyaghoz. Mit gondol, miért alakult úgy, hogy ha az ebéd elkészítésére gondolunk, jobbára csirkét, sertést vagy marhahúst választunk?

Mert az emberek nem szeretnek halat pucolni, és azt gondolják, hogy a hal büdös. Ma már készen lehet kapni konyhakész halakat, filézve, szálkátlanítva. Ha az utca emberét megkérdeznénk, hogy hány féle halételt tudna felsorolni, akkor a legtöbben említenék a halászlevet, harcsapörköltet, sült keszeget, hekket, rántott pontypatkót, és a legtöbbjüknél itt vége is a halas ételeknek. Az én Halimádók Konyhája című műsorom túl van a 200. adáson, és még nem nagyon ismételtünk ételt. Ez is mutatja: nagyon sokféle képpen el lehet készíteni a halat. Azok, akik rendszeresen fogyasztanak halat, ők rendelkeznek egyfajta gasztronómiai ismerettel, és fel tudják térképezni, milyen halak vannak, hol szerezhetők ezek be, milyenek a tulajdonságaik. Az afrikai harcsa – ami szinte szálkátlan – gyerekektől elkezdve mindenkinek adható, nagyon plasztikus hal, olyanná lehet ízesíteni, amilyenné szeretnénk. Nincs hal íze: ha fokhagymásan vagy tejszínesen készítem el, akkor fokhagymás és tejszínes íze lesz, ha füstölve készítem el, akkor simán bármelyik gyereket át tudok vágni azzal, hogy sonkát eszik.

A Halimádók konyhája című, 2021-ben megjelent könyvében a receptek mellett a tudatos, és egészséges táplálkozásra is felhívja a figyelmet. Ennek fontos alap pillére, hogy minél több halat fogyasszunk?

Mindenképpen, és a műsor illetve a könyv egy rést próbál betömni ezen a téren. A 80-as években 2.7 kg  volt az éves halfogyasztás / fő Magyarországon, ez ma majdnem 7 kg körül van. Ha azt nézzük, hogy a tengerrel rendelkező, vagy a mediterrán országokban meghaladja ez a 20 kg-ot, akkor nyugodtan állíthatjuk, hogy van mit behoznunk. A hal nagyon sokféle vitaminnal bír, foszfor, – vas, kállium, kálcium, A, D, B2 és B6, amelyek lételemei egy egészséges emberi testnek! A hal, fontos kelléke kellene, hogy legyen a családi asztalnak: többet kellene ebből fogyasztani, és nem étrend kiegészítőkkel bevinni adott esetben a D vitamint. Mikor jön az ősz, a tél, akkor pirulákkal próbálják ezt sokan helyettesíteni, pedig mennyire jobb lenne, ha a gasztronómia színes palettájáról választanának a vitaminok pótlására, és halat fogyasztanának legalább egy héten egyszer. Régebben – főleg a vallásos családokban – a péntek húsmentes nap volt, általában vagy tésztát, vagy halat fogyasztottak. Ez valahogy az elmúlt évtizedekben eléggé visszaszorult. Van fejlődés, hiszen már tengeri halak is vásárolhatók, és a pangasius kivételével – aminek fogyasztását nem ajánlom –nagyon jó minőségű halakat lehet vásárolni. A Dunai vagy Tiszai hal, de mondhatnám a többi folyóinkat is gazdagon adnak kíváló minőségű halat. A Ahhoz, hogy egy étel finom legyen, fontos, hogy jó helyről vásároljunk halat, hiszen ha valaki belefut egy rossz minőségű halból készített ételbe, akkor hajlamos azt mondani, hogy a hal rossz, és innentől többet nem fogyaszt belőle.  Ha valaki nem biztos benne, hogy készítsen el egy halat, szeretettel ajánlom a “Halimádók konyhája” című könyvemet!

Ha belegondolunk, a halas ételek variációja szinte végtelen: kiveszem a receptből a sertést, vagy a marhát, és beteszem a halat, nem is hinnénk, milyen sok étel elkészíthető halból. Az én receptjeimet az internet, és a különböző televíziós főzőműsorok ihletik. Mikor látok egy ételt, ami sertéshúsból, vagy pulykából készül, akkor arra gondolok, hogy ez elkészíthető halból is, csak egy-két alapanyagot megváltoztatok. Olyan fűszert teszek bele, ami kompatibilis a hallal, bár, azt is mondhatnám, hogy ez szinte minden fűszerre igaz.

A sok Ön által is elkészített halétel közül ki tud-e emelni párat, amiket a legszívesebben készít el, vagy lát a tányérján?

Én nagyon szeretem az afrikai harcsát, bár tenyésztése nem egyszerű, hiszen állandó vízhőmérséklet, és tiszta víz kell hozzá. 19-20 fokos vízben lehet tenyészteni, nem lehet betenni termálvízbe sem, mert akkor az íze megváltozik! Ez a hal valamivel drágább mint a többi hal, de megfizethető! Szerencsére, már sok helyen vásárolható. A kecsegét is szívesen fogyasztom: nincs benne szálka, szaftos a húsa, szóval, nagyon finom! Ebből egy pörkölt, hmmm mennyei! Élvezetes horgászni is, igaz, nem tartható meg!

Busát is szívesen fogyasztok, ami füstölve is egészen kiváló, bár horogra csalni nem egyszerű. Növényevő hal, a víz felső rétegében úszkál, keresve a táplálékot. Ravasz módon lehet csak megfogni! Egy etető anyag felhőt képeznek amiben egy horog is helyet kap, és ahogy a busa a kis étel szemcséket próbálja beszívni, azzal együtt a horog is a szájába kerül. Ennek nagy mestere,  Jankovich Krisztián – akinek műsora is van a Fishing and Huntingon!

Mire számíthat a Halas Napok közönsége, mit fog készíteni számukra?

Nagyon egyszerű, nagyon ízletes tejszínes fokhagymás tagliatellét fogok készíteni, afrikai harcsával. Ez egy könnyen, és gyorsan elkészíthető, nagyon finom halas étel. Akik megkóstolják, szívesen választják legközelebb is ezt a halas finomságot! Fogadok, még a gyerekek is!

További
hírek

Programok

Vas Népe Online

Vas megye online portálja, friss információkkal, fotósorozatokkal, videókkal. Sok sport, autók, receptek és hír minden mennyiségben.

vasivizeken.hu

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége horgászati portálja, hírek, halasítások, horgászversenyek, rendezvények, halfogások.

Szombathely -és térségének híreit, eseményeit mutatja be színes programajánlókkal, riportokkal, tudósításokkal.

Élmények

orseginemzetipark.hu

Bemutatóhelyek, tanösvények, szállásajánlatok.​

termeszetjaro.hu

Túraötletek, terepfutás, kirándulóhelyek, Kéktúra, kerékpáros túrák.

visitvas.hu

Fedezd fel a térség és Vas megyei ízeit, tervezd meg az utazásod!​

vasmegye.hu​

Tudnivalók, információk Vas megyéről. Fejlesztések, hírek, turizmus.