Pannon Élmény

Beszélgetés a Žgano zenekar tagjaival

Zgano Zenekar

A Pinka-Völgyi Halas Napra kilátogatók már megszokhatták, hogy a horgászverseny, és az egész napos gasztronómiai élmények mellé a színpadi produkciók után a nap koncerttel zárul. Idén sem lesz ez másként: a pár éve alakult szentpéterfai Žgano zenekar szórakoztatja a közönséget, és hívja táncba az estét az Alpesi Fogadóban töltőket. Most őket kértük: meséljenek egy kicsit magukról.

Mikor alakult a zenekar, és kik a tagjai?

Zenekarunk 2016-ban alakult szentpéterfai és nardai tagokból, azóta több tagváltás is történt. A jelenlegi felállásban körülbelül 2 éve zenélünk együtt, a 6 tagból 5-en korábban a nardai tamburazenekar tagjaiként zenéltünk közel 10 évig.

Zenekartagok:

Rosta Fanni / prímtambura, ének
Sákovits Milán / basszprím, ének
Temmel Bertalan / kontra, ének
Rosta Dóra / basszprím, vokál
Kossuth Péter / dob Pollák Krisztián / basszusgitár

Számunkra az egyik legnagyobb előrelépést a saját hang- és fénytechnika beszerzése jelentette, így a mikrofonok, állványok, fülmonitorok és a fénytechnika mind a mi tulajdonunkat képezik.

További mérföldkő volt zenekarunk életében, hogy Szentpéterfán a “majorban” egy korábbi gazdasági épületből ki tudtunk alakítani magunknak egy próbatermet, ahol fixen be tudtuk rendezni úgy a mikrofonokat és a hangosítást, hogy szinte egy gombnyomásra indulhat is a próba. A próbaterem belsejét szőnyegekkel, tojástartókkal béleltük ki, ami nemcsak a visszhangot szüntette meg, de egy kicsit a melegérzetet is növeli. Egy kis kandallónk is van, amit télen befűtve jó meleget tudunk csiholni a terembe, nem mellesleg remek kotyogós kávét is tudunk vele készíteni 🙂 (A termet ezúton is köszönjük a kontrásunk unokatestvérének, Temmel Emilnek).

Milyen zenét játszatok koncertjeiteken? Vannak-e kedvenc dalaitok?

Főként bulikon, kötetlenebb szórakozást nyújtó programokon zenélünk. Mivel grádistyei horvátokként mindannyian horvát felmenőkkel rendelkezünk, így nagyon közel áll hozzánk a horvát népzene és a horvát modern popzene is. Zenénkben ez vissza is köszön, de természetesen magyar modern dalokat is játszunk: koncertjeinken felcsendülnek a Republic jól ismert dallamai, Koncz Zsuzsa „Valahol egy lány” című nótája, Presser Gábor „Te majd kézen fogsz és hazavezetsz” című műve, vagy éppen a „Gyöngyhajú lány” az Omega együttestől, ami tamburán még különlegesebben szól. A sor még folytatható, hiszen Margaret Island, Bagossy Brothers és Tankcsapda dalokat is tanulunk, igyekszünk mindenféle stílusból válogatni. Egy kicsit az angol nyelvű számokkal is szemezgetünk, bár azt hozzá kell tenni, hogy valahol maga a tambura, mint hangszer is behatárolja, milyen jellegű dalokat tudunk eljátszani. Ezen kívül mulatósokat és horvát körtáncokat is játszunk, amelyek a horvát és magyar bulik, lakodalmak elengedhetetlen részei.

Ha otthon zenét hallgattok, mik a kedvenceitek? Milyen stílusú zenét hallgattok szívesen?

A dalokat, amiket a színpadon játszunk, szívesen hallgatjuk otthon is, így mondhatni, azt játszhatjuk, amit szeretünk 🙂 Persze a tengerentúli popzenét is ismerjük, de talán mindannyiunk nevében mondhatom, hogy hozzánk közelebb állnak a magyar és horvát együttesek dalai, szívesen hallgatunk Bagossy Brothers, Tankcsapda, Paddy and the Rats, Kispál és a Borz, valamint Quimby dalokat, illetve olyan horvát előadók dalait, mint Prljavo kazalište, Magazin, Miroslav Škoro, Severina, Vranac.

Hol láthat titeket legközelebb a közönség?

Legközelebb július 9-én, a vaskeresztesi Halas napon találkozhattok velünk, azt követően pedig Peresznyén július 30-án. Sajnos a világjárvány negatív hatásait mi is megéreztük, a lezárások és korlátozások feloldását követően is – érthető módon – nehezen indultak be a bulik, az emberek óvatosabban indultak el mulatni, szórakozni, így a legtöbb zenekart, beleértve minket is, kevesebb rendezvényre hívtak. A próbákat is nehezebb volt megoldani, nemcsak a határlezárások, de az alkalmankénti megbetegedések miatt is. Az elmúlt időszakot nézve azonban nem lehet okunk panaszra, szinte nem is volt olyan hétvégénk, amikor ne léptünk volna fel: május végén a vaskeresztesi MAM családi napon, június 11-én a nardai Grádistyei Horvátok Vas Megyei Kulturális Gáláján, június 18-án a 15. Mohácsi Tamburafesztiválon, június 24-én pedig a fennállásának 800. évét ünneplő Szentpéterfán találkozhatott velünk a közönség.

További
hírek

Programok

Vas Népe Online

Vas megye online portálja, friss információkkal, fotósorozatokkal, videókkal. Sok sport, autók, receptek és hír minden mennyiségben.

vasivizeken.hu

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége horgászati portálja, hírek, halasítások, horgászversenyek, rendezvények, halfogások.

Szombathely -és térségének híreit, eseményeit mutatja be színes programajánlókkal, riportokkal, tudósításokkal.

Élmények

orseginemzetipark.hu

Bemutatóhelyek, tanösvények, szállásajánlatok.​

termeszetjaro.hu

Túraötletek, terepfutás, kirándulóhelyek, Kéktúra, kerékpáros túrák.

visitvas.hu

Fedezd fel a térség és Vas megyei ízeit, tervezd meg az utazásod!​

vasmegye.hu​

Tudnivalók, információk Vas megyéről. Fejlesztések, hírek, turizmus.