Pannon Élmény

A béke szigete Jákon – Szappankészítés a Mosolyoktató központban Bakos Ildikóval

Szappankészítés jákon

Január 22-én Jákon jártunk, ahol Bakos Ildikó vezetett be minket a szappankészítés rejtelmeibe. Már megérkezésünkkor éreztük, jó helyen vagyunk, hiszen a hely varázsa azonnal magával ragadott. A helyiségbe lépve éreztük: lelassult a világ, finom, természetes illatok, színek, berendezés fogadott, ami mind azt sugallta: itt valami jó, kellemes dologban lesz részünk. A workshop előtt Ildikót kérdeztük, hogy jött az ötlet, hogy szappanokat készítsen?

A történetem közel 10 éve kezdődött, amikor a kislányom ekcémás lett, és a gyógyszertári készítmények mellett elkezdtem természetes megoldást keresni a bőrproblémájára. Egy barátnőm ajánlotta a natúrszappanokat, az ő ajánlására próbáltunk ki egy manufaktúra által készített terméket. A javulás rendkívül látványos volt, így rövid időn belül az egész család lelkes szappanhasználó lett. Pár hónappal később a férjem kitalálta, hogy szeretne megtanulni szappant készíteni, és elkezdett tanfolyamokat keresni. Pesten talált egy szakmailag elismert oktatót, akihez végül a közös program élményéért együtt jelentkeztünk.

Bakos Ildikó szappankészítést oktat

Az a workshop teljesen elvarázsolt, magával ragadó volt, és úgy éreztem, hogy folytatni szeretném az ismerkedést. A szappankészítés mellett kozmetikumkészítést is lehetett tanulni, illetve hobbi szinttől professzionális szintig kínáltak képzéseket. Bár akkor még eszembe sem jutott, hogy foglalkozhatnék ezzel hivatásszerűen, minden lehetséges tanfolyamon részt vettem közel 2 éven keresztül.

Közben elkezdtem otthon gyakorolni, először csak a családomnak készítettem szappanokat és krémeket, utána következtek a barátok, majd a barátok barátai, akiktől sok-sok pozitív visszajelzést kaptam. Ezzel párhuzamosan a munkahelyemen kezdtem úgy érezni, hogy már „nem vagyok a helyemen”, és nem tudom szívvel-lélekkel végezni az ottani feladatokat.

Elkezdtem álmodozni arról, milyen lenne elindítani egy kis vállalkozást, tervezgettem a részleteket, utánajártam a feltételeknek, és hosszas vívódás után belevágtam. Ennek idén lesz 5 éve, és végtelenül hálás vagyok a vásárlóimnak, hogy azzal foglalkozhatom, amit igazán szeretek.

A BIA Natúrkozmetikumok fejlesztése és forgalmazása mellett szeretnék lehetőséget biztosítani arra, hogy minél többen megismerkedhessenek ezzel a lenyűgöző tevékenységgel, ezért 2019-ben megnyitottam MOSOLYOKtató műhelykémet, ahol rendszeresen tartok workshopokat különböző témakörökben. Szeretném átadni a megszerzett tapasztalataimat, és olyan teret biztosítani, ahol a résztvevők kikapcsolódhatnak, feltöltődhetnek.

szappankészítés Jákon

Szappankészítő workshopot tartasz, holott a boltokban, drogériákban fellelhető választék szinte számtalan, sőt, kézzel készített szappanokat is elérhetnek a vásárlók. Mégis van kereslet arra, hogy mindenki saját maga készítse el?

Boldog vagyok, mert egyre nagyobb az érdeklődés a saját készítésű szappanok és kozmetikumok iránt, egyre szélesebb körben/korban jönnek kipróbálni és elsajátítani a technikákat, illetve megtapasztalni az alkotás örömét.

Milyen alapanyagokat fogunk használni az elkészült szappanokhoz?

A workshopokon növényi olajakat-vajakat, virágvizeket, növényi kivonatokat, kozmetikai vitaminokat, aktív hatóanyagokat és illóolajakat használunk, szappankészítésnél naturális adalékanyagok segítségével színezünk, márványozunk. És természetesen a mosolypor semmiből sem maradhat ki.

A beszélgetés végére megérkeztek a résztvevők, valaki először járt a tanfolyamon, míg volt, aki már sokadszorra vett rész. Az első egy órában elméleti oktatást hallhattunk, a felhasznált anyagokról, előnyökről, illetve a kötelezően betartandó biztonsági intézkedésekről is. Megtudtuk: hidegeljárással fogjuk készíteni a szappanokat, így a növényi összetevők értékes tulajdonságai és a hatóanyagok jobban a szappanban maradnak. A szappanok készítése közben természetes glicerin képződik, ami szintén hozzáad annak értékéhez. Ildikó elmondta: három fő összetevőt használunk majd: olajokat, vizet, és nátrium-hidroxidot, ezekhez jönnek az illóolajok és természetes adalékok. „Az itt készült szappanok mindegyike pálmaolaj mentes, amit azért tartok fontosnak, mert ezzel is szeretném segíteni, hogy minél környezettudatosabban készüljenek a termékek. A pálmaolajjal semmi baj nincs, mint összetevővel, de én az előbb elmondottak miatt kókuszolajjal helyettesítem” – mondta el Ildikó, majd rátért a szappankészítés menetére. Megtudhattuk, hogy először a szükséges eszközöket, alapanyagokat célszerű bekészíteni, majd az olajak/vajak összemelegítésével folytatódik a folyamat. Amíg ezek hűlnek, készül a víz és nátrium-hidroxid keveréke, ettől a mozzanattól speciális védőkesztyű, és szemüveg használata kötelező. Ezek után az egész összekeverése, illóolajok hozzáadása, és a formába öntés következik. Sajnálatunkra a beszélgetés ezen részénél derült fény számunkra arra, hogy az itt készített szappanokat először hat hét múlva lehet használni, hiszen eddig tart az a folyamat, ami során a szappan teljesen elkészül.

szappankészítés

„Három nap múlva már a formából kivehető, és a tanfolyamon résztvevőknek természetesen kiszállítom munkájuk gyümölcsét, de még otthon hat hétig jól szellőző papírdobozban kell ezeket tárolni” – tette hozzá, majd elkezdődött a tényleges szappankészítés, előkerültek az olajok, és a résztvevők párokban keverték, mérték, öntötték a formákba a hozzávalókat. Utolsó mozzanatként pedig együtt készítettek egy nagy, márványos szappantömböt, amit majd darabolás után lehet felhasználni.

Ildikó rámutatott arra, hogy a minőségi alapanyagok nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy a szappanok betöltsék szerepüket, és a tisztító hatásukon kívül igazi ápoló hatásuk is legyen: az olíva olajat egy spanyol családi gazdálkodásból szerzi be – de megnyugtatott, hogy a boltok polcain is találhatunk olyat, ami alkalmas szappanok készítéséhez – és illóolajat is csak minőségit használ. Az is elhangzott: a szappan élettartamához elengedhetetlenül szükséges, hogy használat alatt helyesen tároljuk, ne hagyjuk, hogy vízben álljon, sőt, ötleteket adott arra is, hogy ha már csak pici darabunk maradt, hogy tudjuk leghatékonyabban az utolsó cseppig elhasználni.

Az egész tanfolyamot a határtalan nyugalom hatotta át. Arra gondoltunk, hogy közben volt benne valami ősi is, hiszen annak idején nagyszüleink mesélték: ők is saját kezűleg készítették a szappanokat. Eljöttünkkor arra gondoltunk, ez hasonlóan értékes tudás, mint akár a kenyérsütés, vagy a lekvár főzés, hiszen azt számolgattuk: ezen az egy délutánon annyi szappan készült röpke pár óra alatt, ami egy család éves tisztálkodásához elegendő. Aki azon gondolkodik, hogy milyen elfoglaltsággal tudja kipihenni úgy a hét fáradalmait, hogy közben megtanulja, hogy tudja akár otthonában is elkészíteni ezeket a termékeket, nekik jó szívvel ajánljuk a jáki BIA Mosolyoktató Műhelyt.

Amikor elköszöntünk, Ildikó még tett egy jó gondolatot a batyunkba, az ajándék szappan mellé: „Szeretnék mindenkit bíztatni arra, hogy higgyen magában, fedezze fel azt a különlegességet, ami benne rejlik, és merjen változni, változtatni”

További képek

Fotók és írás: Nagy Georgina

Projektgazda: Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége – 9795 Vaskeresztes, 165/4 hrsz.

www.vasivizeken.hu

A rendezvény beszámoló a VP6-19.2.1.-69-8.1.2-17 számú felhívás keretében megvalósításra kerülő, Helyi értékek és élmények promóciója a Pannon Térségfejlesztő Egyesület területén című projekt (Projektazonosító: 3007530679) keretében jött létre.

További
tudósítások