Pannon Élmény

Elűzzük a betegséget, behozzuk az egészséget – Farsangi felvonulás és kiszebáb égetés Dozmaton

Farsang Dozmaton

Február 19-én került megrendezésre Dozmaton a farsangi felvonulás, ami előtt közös kiszebáb készítésre várták az érdeklődőket kora délután a játszótéren.

A farsang vízkereszttől húshagyókedd éjfélig tartó időszaka hagyományosan a vidám lakodalmak, bálok ideje. A keresztény naptárban nem kötődik hozzá jelentős vallási ünnep, rendezvényei a gazdag néphagyományra épülnek. Ennek része a farsangi mulatság, illetve a téltemetés, kiszebáb égetés is. Dozmaton idén kerül első ízben megrendezésre ez az esemény, ennek kapcsán Takó Gódor Zsanett közművelődési munkatársat kérdeztük a farsangi felvonulásról, illetve a településen év közben megrendezendő programokról.

farsang Dozmaton

Mióta rendezik meg Dozmaton a farsangi felvonulást?

Ez lesz az első alkalom, hogy Dozmat Község Önkormányzata farsangi felvonulást tervez. Néhány évvel korábban a faluházban szokott lenni farsang a gyerekeknek, idén a felvonulás mellett a vírushelyzet miatt döntöttünk, hiszen nem biztos, hogy sokan vennének részt zárt térben a programon. Az is a szabad téri rendezvény mellett tette le e voksot, hogy nagyon sok gyermek él a faluban, így a faluházat kinőttük, illetve így lehetőségünk nyílik egy újdonság bevezetésére is: készíthetünk kiszebábot, amit el is égethetünk. A programon aki csak szeretné, felírhatja azon gondolatait, érzéseit, amitől szívesen megszabadulna. Ezeket felkötözzük a bábra, majd elindulunk a faluban  mindenféle hangos eszköz kísérete mellett, végül a kiszebáb elégetésével „elűzzük” a telet.

farsangi felvonulás Dozmaton

Mik azok a rendezvények, amiket az év során mindig megtartanak, illetve mi lesz a következő rendezvény a településen?

Rendezvények, amiket mindig megtartunk: a gyereknap, húsvéti csoki keresés, falunap, szépkorúak köszöntése, télapó és karácsonyi ünnepség. Ezek mellett tavaly csatlakoztunk a Közösségek Hete programsorozathoz, melynek keretén belül különféle közösségi eseményeken lehet részt venni: tavaly volt szemétszedés, biciklitúra és kvíz-túra a faluban. Idén is jelentkeztünk a Déryné programra, mivel tavaly nagyon nagy sikere volt a János vitéz című előadásnak, remélem ezen a nyáron is sikerül hasonló színvonalú előadást lehívni. Kapcsolatban vagyunk a Szombathelyi Egészségfejlesztési Irodával is, akik szeptemberben egészség felmérést végeztek, illetve egészséges falatkákat készítettek. Ezeken a programokon kívül kézműves foglalkozást is szoktunk tartani, illetve jelenleg 20 alkalmas gyöngyfűző szakkör is zajlik. Dozmat Község Önkormányzata együttműködésben van a megyei könyvtárellátóval, illetve NAVA-pontként könyvtár mozis filmvetítések is lesznek a faluházban. Tervezünk még biciklitúrákat, illetve különböző sportprogramokat is. Sok év után 2021. novemberétől újra sikerült megszervezni a Házaspárbajt, amelyet az egyik képviselő, Róka András talált ki és bonyolít le, nagy sikerrel. Az Önkormányzat mellett az Együtt Dozmatért Egyesület programjain vehetnek még részt az érdeklődők, ilyen volt az Ízőrzők családi nap, amelyet minden évben szeretnének megtartani, illetve idén júniusban kerül megrendezésre a Dozmati Tűzugrás. A regölés hagyománya az I. világháború időszakáig élt Dozmaton, majd az 1990-es években elevenítették fel újra, 2019 karácsonyán pedig ismét megszervezésre került. Nagy büszkeség számunkra, hogy a dozmati regösének bekerült a Vas Megyesi Értéktárba is.

kiszebáb égetés

A játszótéren közben a forralt bor, és a tea illata lengte be a környéket, a gyerekek vidáman tömték szalmával a bábu ruháit. Minden dolog, amitől szerettek volna megszabadulni, kis szalagokra került, hogy aztán a bábuval együtt a tűzben elégjen. A menet kereplőkkel, dobokkal indult a Muzsla forrás felé, ahol a máglyán már ropogott a tűz. Voltak, akik babakocsival teljesítették a „túrát”, és voltak, akik már az esti bálra öltöztek: a napot jelmezes farsangi bál zárta. A kiszebáb, és rajta minden rossz: covid, gonoszság, betegség közben elégett a tűzben, így biztosak lehetünk abban: a tavasz már egy jobb világra köszönt nemsokára.

További képek

Fotók és írás: Nagy Georgina

Projektgazda: Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége – 9795 Vaskeresztes, 165/4 hrsz.

www.vasivizeken.hu

A rendezvény beszámoló a VP6-19.2.1.-69-8.1.2-17 számú felhívás keretében megvalósításra kerülő, Helyi értékek és élmények promóciója a Pannon Térségfejlesztő Egyesület területén című projekt (Projektazonosító: 3007530679) keretében jött létre.

További
tudósítások