Pannon Élmény

Énekkarok és zenekarok a színpadon – Gradistyei Horvátok Vas Megyei Kulturális Gálája Nardán

Június 11-én került megrendezésre Nardán a Gradistyei Horvátok Vas Megyei Kulturális Gálája, amelyen Antal Attiláné köszöntötte a megjelenteket, különös tisztelettel Dr. Mladen Andrlić Horvát Köztársaság magyarországi nagykövetét, Maja Rosenzweig-Bajić minisztert, Hergovich Vincét, a Horvát Kisebbségi Önkormányzat képviselőjét, Ólmod polgármesterét. Köszöntötte Steiner Mirjanat, a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat Horvátzsidány képviselőjét, valamint Dr. Handler András képviselőt (Horvát Nemzetiségi Önkormányzat Szentpéterfa) Köszönetét fejezte ki az Egyesületnek, hogy ez alkalommal Narda adhat otthont a Horvát Gálának, illetve a Nardai Önkormányzatnak és a nardaiaknak, hogy megrendezték a Gradistyei Horvátok Vas Megyei Kulturális Gáláját. Köszöntötte Dr. Glavanics Krisztinát, Narda polgármesterét, Várhelyi Tamás plébánost, Branko Kornfeind plébánost, Inzsöl Richárd káplánt, illetve a horvát önkormányzatok elnökeit. Üdvözlő szavai végén köszöntötte a fellépő kulturális csoportokat, a nardai lakosokat, vendégeket, a média megjelent képviselőit, majd felkérte Mladen Andrlić-et, hogy mondja el üdvözlő szavait.

„Gratulálok a szervezőknek, hogy megszervezték ezt a nagyszabású rendezvényt. Arra kérem Önöket, hogy ma ne csak találkozzunk, hanem beszélgessünk is, arról, hogy merre járunk, mit csinálunk.” kezdte köszöntőjét Mladen Andrlić, majd hozzátette: Magyarország és Horvátország tudják a helyes útjukat, az EU és a NATO tagság révén mindkét országnak közös útja van, északi szomszédainkként a magyarok tudják, merre tartanak. „Biztos vagyok benne, hogy az agresszió kudarchoz vezet, úgy, ahogy azt a kilencvenes években is tapasztalhattuk. Biztos vagyok benne, hogy van helye a tudásnak, az erőnek, a bölcsességnek, és a hasonló szituációkat általuk meg lehet oldani. Önök megmutatták, hogy sokkal szebb és ésszerűbb kezdeményezések is születhetnek a horvát-magyar együttműködésből, ahogy ezt a mai napon megszervezésre kerülő horvát gála is bizonyítja.” – mondta el, majd rámutatott: ahol jó emberek vannak, legyen az horvát vagy magyar, ott megvannak az együttműködés jó útjai is. Köszöntő szavai végén jelezte: nagy megtiszteltetés egy ilyen közösségben nagykövetnek lenni, majd bejelentette: Maja Rosenzweig-Bajić, aki eddig miniszterként tevékenykedett, eltávozik a Horvát Minisztérium soraiból. „Az egyik legrégebbi és legközelebbi munkatársamtól búcsúzom, Maja Európai Uniós tisztséget fog betölteni. Az év közepén Magyarországról is eltávozik a tisztségéből.” – mondta el, majd mindenkinek jó szórakozást, jó zenélést és éneklést kívánt.  

Hergovich Vince, a Horvát Kisebbségi Önkormányzat képviselője, Ólmod polgármestere, köszöntő beszédében elmondta: „Megtiszteltetés számomra, hogy ilyen szép számban üdvözölhetem Önöket. A második mandátumomban azt találtuk ki, hogy mindig más faluban szervezzük meg a Gradistyei Horvátok Gáláját. Ahogy a horvát bált is mindig más szervezi, úgy ennek a rendezvénynek is mindig más a házigazdája.” – mondta el, majd emlékeztetett: a Žgano tamburazenekar is ma fog bemutatkozni és zenélni. Mindenkinek jó szórakozást kívánt, és azt, hogy őrizzék hagyományainkat.

A köszöntők után a színpadon kulturális műsort láthattunk, ahol fellépett a Nardai Énekkar, Rozmaring Énekkar Felsőcsatár, Slavuj Énekkar és tamburazenekar Horvátlövőről. Tamburazenekar, Ljubicica Énekkar és a Gradisce Kulturális Egyesület Szentpéterfáról, Zviranjak Énekkar Peresznyéről, Djurdjice Énekkar Szombathelyről. Mura Kulturális Egyesület Muraszerdahelyről, illetve Tamburások Branko Kornfeind atya vezetésével.

A jó hangulatú műsorok közben a sátor oldalán várakozó csoportok sokszor táncra perdültek más fellépők előadása alatt, és nem volt ritka pillanat, amikor a nézőtéren gitárral a kezében egy-egy énekkar dalait kísérték. Branko Kornfeind atya – talán írhatjuk így – fergeteges hangulatot varázsolt a sátorba. Az érdeklődőket a szervezők minden asztalra kihelyezett süteményes tálakkal várták, a műsorok után pedig finom vacsorával vendégelték. Az este a Zgano zenekar szórakoztatta a közönséget, amit sajnos már nem várhattunk meg, de ha csak fele annyi vidámság köszönt vissza műsorukban, mint amennyit abban a három percben láttunk, amikor a zenekarról fotót készítettünk, akkor úgy gondoljuk: a hangulat fantasztikus lehetett.

Az eseményen készült galéria itt megtekinthető:

https://pannonelmeny.hu/kepek/3083/

Fotók és írás: Nagy Georgina

Projektgazda: Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége – 9795 Vaskeresztes, 165/4 hrsz.

www.vasivizeken.hu

A rendezvény beszámoló a VP6-19.2.1.-69-8.1.2-17 számú felhívás keretében megvalósításra kerülő, Helyi értékek és élmények promóciója a Pannon Térségfejlesztő Egyesület területén című projekt (Projektazonosító: 3007530679) keretében jött létre.

További
tudósítások