Pannon Élmény

Ki találja a legtöbbet? – Tojásfa dekorálás és húsvéti tojás keresés Nardán

Tojásfa dekorálás

Csodás időben érkeztük április 12-én a Nardai Polgármesteri Hivatal épületéhez, ahol már izgatottan várakoztak a gyermekek és szüleik: kisebbek érdeklődve nézegették, meglátják-e a nyuszit valahol a közelben.

Indulhat a tojáskeresés

Amíg mindenki megérkezett, Glavanics Krisztinát, a község polgármesterét kérdeztük:

Mennyire tartják a településen a hagyományokat?

Sajnos egyre több szokás, hagyomány eltűnik, de vannak, amelyek még élnek. A korbácsolás, locsolás például, de az idén a farsangi rozmaringszedést az óvodások igyekeztek újraindítani. Vannak generációs okai is, hiszen volt egy olyan időszak, amikor hét évig nem született gyermek a faluban, vagy esetleg egy-kettő. Így egy-egy generációnál kimaradtak a szokások és el is tűnnek. Jó látni a gyerekeket, ahogy a különböző szokások felelevenítése kapcsán a szüleikkel együtt eljönnek és együtt vesznek részt a programokon.

Hogy látod, vonzó erő, ha Nardán valamilyen rendezvény van? A szomszédos településről is érkeznek érdeklődők?

Úgy gondolom, hogy örülnek a résztvevők minden egyes programnak. Igyekszünk különböző generációkat megszólítani. A farsangi mulatságunkra, amelyet a gyerekeknek szerveztünk, nagyon sokan eljöttek és nem csak a helyi gyerekek, hanem a szomszédos falvakból is. Így volt ez a húsvéti készülődés kapcsán is. Szívesen fogadtunk gyerekeket más településekről is. Ez öröm nekünk és öröm az ideérkezőknek.

Milyen állandó programokkal találkozhatunk Nardán az év során? Mi lesz a következő program?

Túl vagyunk a gyerekeknek megszervezett farsangon, a gyermekek filmvetítésen, a húsvéti díszkészítésen és most a húsvéti tojáskeresésen. A kulturális referens, Varga Brigitta, a helyi önkormányzat, valamint a nemzetiségi önkormányzat közös erővel szervezik ezeket a programokat. Az elmúlt héten volt egy könyvbemutatónk a szomszédos településekkel, amely egy közös munka és nagyon örülünk neki. A következő program az anyák napi ajándékok készítése, amit szintén a kulturális munkatárs szervez. Májusban a gyerekeket ünnepeljük egy gyermeknap keretében vidám programokkal. Júniusban lesz a Horvát Nap című rendezvényünk, amely már sok éves hagyományokra tekint vissza. Számos kulturális programot kínál majd a délután, amely a helyi nemzetiségi önkormányzat szervezésében kerül megrendezésre. E program keretében ünnepeljük a helyi énekkar 35 éves fennállását. Június a Hűségtúra ideje, amelynek minden évben aktív résztvevői vagyunk. Augusztusban az időseket hívjuk össze egy délutánra. Szemptemberben szeretnénk a jubileumi évünket lezárni. Novemberben Szent Mártonra emlékezve lampionos körmenet lesz a helyiek számára. Decemberben Szent Miklósra emlékezünk és megajándékozzuk a gyerekeket, majd a szokásos adventi koncert kerül a programunkba, amelyet a nemzetiségi önkormányzat szervez különböző horvát énekkarok bevonásával.

Miután mindenki megérkezett, a hivatal épülete előtti fákra aggatták a gyermekek a húsvéti tojásokat. Volt, aki saját díszekkel érkezett, de az önkormányzat is biztosított erre az alkalomra színes tojásokat. Ezután az épületben kis kartonpapír kosarak készültek: színezték, vágták, ragasztották a gyerekek, hogy legyen mibe gyűjteni majd a csokoládét. Volt, aki saját kosarat is hozott az alkalomra. Aztán kicsik és nagyok izgatottan fedezték fel a csokikat az udvaron, amik egy közös kosárba kerültek, hogy aztán igazságosan elosztva, mindenki ugyanannyit vihessen haza. Jó volt látni a csillogó tekinteteket, az őszinte örömöt. Ez a délután közelebb hozta mindenki számára a közelgő ünnepet, igazi várakozás volt felnőtteknek, és gyermekeknek egyaránt.

Tojásfa dekorálás
Húsvéti rajzok is készültek

Fotók és írás: Nagy Georgina

További fotók elérhetők itt: https://pannonelmeny.hu/kepek/tojasfa-dekoralas-es-husveti-tojas-kereses-nardan/

Projektgazda: Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége – 9795 Vaskeresztes, 165/4 hrsz.

www.vasivizeken.hu

A rendezvény beszámoló a VP6-19.2.1.-69-8.1.2-17 számú felhívás keretében megvalósításra kerülő, Helyi értékek és élmények promóciója a Pannon Térségfejlesztő Egyesület területén című projekt (Projektazonosító: 3007530679) keretében jött létre.

További
tudósítások