Pannon Élmény

Szüreti felvonulás Vaskeresztesen

Szüreti felvonulás Vaskeresztesen

„A mai nap legyen jókedvünktől kedves, torkunk pedig a Keresztesi bortól nedves.”

2021. szeptember 4-én került megrendezésre Vaskeresztesen a hagyományos Szüreti felvonulás, amely az Alpesi Fogadó és Borház elől indult, a Takser Spatzen zenekarral az élen. Őket a Vaskeresztesi Német Nemzetiségi Tánccsoport követte, majd a feldíszített traktorokkal utánuk araszoltak többek közt a Vaskeresztesi Független Önkéntes Tűzoltóegyesület tagjai, a MAM Hungária Kft lelkes csapata, és idén üde színfoltként az óvodások és szüleik is felvonultak.

A menetre általános jellemző volt a fergeteges jókedv, amit a megállóknál kínált borok, pálinkák ha lehet, még fokoztak. A falu lakói házaik előtt várták a felvonulókat, és sokan csatlakoztak is hozzájuk. Egyiküktől megtudtuk: amikor az első felvonulásokat tartották, volt olyan év, hogy annyi volt a résztvevő, hogy a menet eleje már a szőlőhegy lábánál volt, míg a vége csak akkor indult.

A múltról, és a szüreti felvonulásról Zax Ramóna közösségszervezővel beszélgettünk, aki a Vaskeresztesi Német Nemzetiségi Tánccsoport tagja is.

Mióta rendezik meg Vaskeresztesen a szüreti felvonulást? Voltak-e évek, amikor kimaradt az esemény?

Bár még kisgyermek voltam akkor, de emlékeim szerint 2005-ben elevenítették fel és szervezték meg először a mostani formájában, s azóta nem volt olyan év, amikor elmaradt volna a most már hagyományos szüreti felvonulás. Sajnos volt, amikor a nyári jégverés szüretelt, vagy már a tavaszi fagykárok miatt is megcsappantak a borosgazdák hordói, esetleg az időjárás nem volt kedvező éppen a kitűzött napon, de szüret és szüreti felvonulás mindig volt. A jó hangulatot természetesen a résztvevők teremtik meg. A falu lakosai, a borosgazdák minden évben izgatottan készülnek a település egyik legnagyobb ünnepére. Vaskeresztesen a szüreti felvonulás nem csak a szüret kezdetét hirdeti, hanem jelentős a közösséget összetartó ereje is, jól kifejezi a település egységét, valamint erősíti az itt lakók önazonosság-tudatát és belső kohézióját is. Idelátogató vendégeink számára pedig gazdag élmény nyújt a hangulatos szőlőhegyi környezet és az ízletes borok.

Szüreti felvonulás Vaskeresztesen

Mennyire forognak a település rendezvényei a szőlő, borkultúra körül?

A Vas-hegyen több évszázados hagyománya van a bortermelésnek, kiemelkedő a szőlőhegyi kultúra ápolása. A Soproni Borvidék részét képező hegyen elsősorban kékfrankos, zweigelt és portugieser kerül a hordókba. A szeptemberi szüreti felvonulás után az újbor megáldásakor tölt be újra központi szerepet a szőlő nedűje, novemberben, Szent Márton ünnepéhez kapcsolódóan. De az év során megrendezésre kerülő más eseményeknek is elengedhetetlen kellékét képezi.

Észrevehető, hogy a gazdák az elmúlt években még nagyobb hangsúlyt fektetnek az egymással való együttműködésre, melynek eredményeként Borbarát társaság is alakult a településen. Az idei évben első alkalommal rendeztünk a helyi borosgazdák és családjaik számára bortúrát, amikor idő és lehetőség volt arra, hogy minden gazda termékét megkóstolják, értékeljék, és tapasztalatot cserélhessenek egymással. Kellemes családi délutánt töltöttünk el együtt.

Milyen kulturális események követik a felvonulást?

A felvonulás a taksonyi Taksen Spazer Sváb Zenekar vezényletével járja végig a faluk, majd a Vas-hegy lábánál, ahogy a korábbi években is, színes kulturális program várja az érdeklődőket. Az idei évben a Vaskeresztesi Német Nemzetiségi Tánccsoport, a Nardai Énekkar, a Felsőcsatári Rozmaring Énekkar, a Pornóapáti Nemzetiségi Tánccsoport és a Horvátlövőről érkező Šički Tamburaški tambura zenekar mellett bemutatkozik az újonnan alakult Vaskeresztesi Gyermekcsoport, valamint a Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület Napsugár Kórusa. A vaskeresztesi Német Önkormányzat által meghívott vendégünk az idén a Zemplén megyei Hercegkút hagyományőrző csoportja lesz.

Szüreti felvonulás Vaskeresztesen

Szeretnénk községünk nevét a távolabbi borvidékeken élők számára is ismertté tenni, a velük kötött kapcsolatok, barátságok fontosak számunkra. A kulturális program zárásaként hivatalosan is kihirdetik a szüret kezdetét, majd a borivóknak szóló humoros jókívánságokat követően megindul a traktoros, gyalogos menet a szőlőhegyre, amit vidám énekszó kísér. A hosszú túra után joggal éheznek meg a résztvevők, így a nap végén az Alpesi Fogadó és Borházban vacsora várja őket hangulatos sváb zene mellett.

Minden vaskeresztesi pince részt vesz a programban?

Nem minden pince nyit ki, vannak olyan gazdák, akik a felvonulókkal tartanak. De a kulturális műsort követően a traktoros menet minden nyitott pincénél megáll, ahol a házigazdák a bor mellett harapnivalóval is várják a mulatozó népet.

Szüreti felvonulás Vaskeresztesen

A borosgazdák az idén is büszkén mutatják be a helyi értékeket, örökségüket, az ősz csodáját: a mindenki számára ismert vaskeresztesi vörösbort.

Beszélgettünk volna még tovább is, de újabb megálló következett, ahol a táncosok és a felvonulók ismét kaptak egy kis frissítőt. Sokan népviseletben, vagy jelmezben várták a traktorokat, és többen nyakukba akasztott pohárral vettek részt a rendezvényen, így mindig kéznél volt az ivó alkalmatosság, ha egy-egy hörpintésre került sor. Több traktoron is szólt a nóta, amit néhol harmonikaszó kísért, így értek végül a szőlőhegyek lábához, ahol Krancz Tamás Vaskeresztes polgármestere köszöntötte a résztvevőket.

Ismét egy egész évi jól elvégzett munka gyümölcsét készülünk leszüretelni, ezt a kezdetet ünnepeljük ma örömmel, vígassággal, nótákkal és tánccal. – kezdte köszöntőjét Krancz Tamás. Majd hozzátette: a szüret évszázadok óta a közös munka élénk, vidám, tréfálkozó ünnepe, a munka és ünneplés összefonódik ilyenkor szokásainkkal, hagyományainkkal. A családok apraja nagyja a következő hetekben a szőlőkben sürög forog majd, és ez a közös munka fontos közösségformáló, és megtartó erő is.Hálásak vagyunk a sorsnak, hogy ide születtünk, itt élhetünk a Vas-hegy lábánál, és szeretnénk ezzel az ünnepséggel évről évre megemlékezni elődeinkről, és tiszteletünket, hálánkat kifejezni értékteremtő munkájukért, ami a keresztesi bort azzá teszi, aminek megye szerte ma ismerik. – mondta elVaskeresztes polgármestere, majd minden résztvevőnek jó szórakozást kívánt.

A legkisebbek műsorát, akik nagy izgalommal léptek a színpadra, még lencsevégre kaphattuk, majd fájón intettünk búcsút a rendezvénynek, a csodás tájnak, és a mulatozó sokadalomnak. Fülünkbe csengtek az Alpesi Fogadó és Borház előtt elhangzott rímek:

„Zengjen hát a dalotok fel a magas égig, mulassatok vígan a Vas-hegyen végig. Aztán legyen elég bor, búza, békesség, ifjaknak, véneknek kitűnő egészség.”

További képek

Fotók és írás: Nagy Georgina

Projektgazda: Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége – 9795 Vaskeresztes, 165/4 hrsz.

www.vasivizeken.hu

A rendezvény beszámoló a VP6-19.2.1.-69-8.1.2-17 számú felhívás keretében megvalósításra kerülő, Helyi értékek és élmények promóciója a Pannon Térségfejlesztő Egyesület területén című projekt (Projektazonosító: 3007530679) keretében jött létre.

További
tudósítások