Pannon Élmény

Falunap Balogunyomban

zumba

2021. szeptember 18-án került megrendezésre a balogunyomi falunap, aminek délelőtti programjait látogattuk meg. Kerékpáros felvonulással, és fergeteges zumbával indult a délelőtt, majd elkezdődött a kerékpáros ügyességi verseny, a kispályás focibajnokság, valamint a főzőverseny is.

A rendezvény előtt Tarsoly Alfonz polgármester kérdésünkre elmondta: „Közel két évtizede nem volt hasonló falunapi verseny, mint az idén: ebben az évben szerettük volna feleleveníteni a régi falunapok hangulatát, sok-sok vidám, ügyességi vetélkedővel, mint amilyen például a kispályás focibajnokság, vagy a kötélhúzás. Emellett olyan új elemekkel is készültünk, amikkel máshol nem nagyon lehet találkozni, ilyen többek között a falu tortája verseny, amit tudomásunk szerint eddig még sehol nem rendeztek meg. – majd hozzátette: A főzőversenyen húsz csapat méri össze tudását. Az előző években az egyházközség által szervezett családi napokon volt főzőverseny, ezt a hagyományt ültettük át a falunapi rendezvények közé, mivel azt láttuk: összehozza az embereket.

Zumba Balogunyomban

Tíz óra előtt már gyülekeztek a focipálya mellett az érdeklődők, és hamarosan el is kezdődött az energikus, vidám zumba, ami után Horváth-Nagy Anikó és Horváth Ádám zumba oktatókat kérdeztük a táncról, és mozgásról.

A Zumba – ahogy külső szemlélőként látszik – egy életörömmel átitatott, energikus mozgásforma. A mai világban mennyire fontos, hogy egy mozgáshoz valódi életöröm is társuljon?

Abszolút fontos! Nagyon örülök, hogy ezt a kérdést feltetted, hiszen ez a Zumba® órák egyik lényegi eleme: nem csak egy mozgásos (‘móció’) táncos fitnesz program, hanem nagyban az érzelmekről, vagyis emóciókról is szól. Gondoljunk csak a szenvedélyes latin zenékre, amelyek az órák alatt felcsendülnek. Ezek mind-mind az életigenlésről, a pozitív érzésekről és érzelmekről, a szerelemről, szeretetről szólnak. Még ha nem is értünk mindent szöveget sokszor, azt biztosan átérezzük a melódiákon keresztül, hogy valami nagyon jó dologról van szó, és egy ilyen pillanatban bizony a kedvünk is sokkal jobb lesz. Ha emellett van még egy ügyes oktató, aki közvetíteni is tudja és megsokszorozni ezt a koreográfiák instruálásán keresztül, akkor bizony elmondhatjuk, hogy tuti a legjobb helyen vagyunk!

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a mozgás fontosságát. Azt láthatjuk, hogy míg 1-2 évtizede inkább a tizenévesek mozdultak könnyebben, mára már az idősebb korosztály is szívesebben mozog. A Zumbánál mennyire megfigyelhető ez?

Azt gondolom, hogy ez a tendencia folyamatosan váltakozik. Talán elindult itthon is egy szemlélet, hogy bizony a mozgás az nem csak a fiatalok kiváltsága és nem is egy ‘úri passzió, hanem testünk életben tartásának az alapja’, hogy egy oktató kolléga szavaival éljek. Meg kell találni a nekünk legszimpatikusabb mozgásformát, melyben önmagunk lehetünk, ahol kiteljesedhetünk és hátrahagyhatjuk a mindennapi gondjainkat és feltöltődhetünk testileg és természetesen lelkileg is. Nagyon sok óratípus elérhető már, akár élő (személyes), akár virtuális (online) módon. Amiért én mégis kiemelném a Zumbát, az az, hogy a Zumba® tényleg mindenkié: hogy még egy angol szójátékkal éljek: ‘for everybody and every body’, vagyis mindenkinek és ‘minden féle testnek’. Itt arra utal a szójáték, hogy a mi óráinkon együtt mozog a fiatal, a közép fiatal és akár az aranykorú korosztály is fittségi állapottól függetlenül. Mindenki annyit ‘vesz ki’ az órából, amennyit ‘beletesz’. A lényeg, hogy óra végén úgy menjen haza a vendég, hogy sikerélménye volt és hatékonyan, ugyanakkor szórakozva töltött el 60 percet egy kiváló, elfogadó, nyitott és összetartó-támogató csapat tagjaként!

Kerékpáros ügyességi verseny

Ezután a kerékpáros, ügyességi versenyek kezdődtek a Kerékpáros Egyesület Balogunyom szervezésében, ahol a helyszínen bárki kipróbálhatta az e-bike-ot, és megismerkedhetett a bicajozás ezen fajtájával. Légrádi Zoltán elmondta: egyre népszerűbbek ezek a kerékpárok, és már túrákat is szerveznek megyeszerte, ahol kimondottan e-bike-al teljesíthető a táv.

A focipálya mellett közben már gyülekeztek a kispályás focitornán induló csapatok, és tizenegy óra után már a bográcsok alatt is fellobbant a tűz: kezdetét vette a főzőverseny. Három bográcsban már ekkor rotyogott az étel: itt Bokor Gábor, a főzőverseny zsűrijének elnöke főzött. Kérdésünkre elmondta: sertésgulyás, és kétfajta vaddisznópörkölt készül: az egyik erdei gombával, a másik pedig hagyományos recept szerint. Ezekkel az ételekkel a vendégeket, és a falunapra kilátogatókat fogják megvendégelni. A versenyen változatos ételekkel készültek a csapatok: volt, aki tepertő zsírjában készített lecsót, volt, aki a hagyományos paprikás krumplit készült feldobni egy kis csípős ízzel. Láthattuk a lecsós csirke hozzávalóit, a Szombathely Crushers amerikai focicsapat – akik hétvégente Balogunyomban tartják edzéseiket – pedig pörköltet főzött.

főzőverseny

A délután folyamán gyerekprogramokkal, versenyekkel, Ki mit tud? vetélkedővel várták a szervezők a sportpályára látogatókat, a napot koncertekkel zárták.

A rendezvény beszámoló a VP6-19.2.1.-69-8.1.2-17 számú felhívás keretében megvalósításra kerülő, Helyi értékek és élmények promóciója a Pannon Térségfejlesztő Egyesület területén című projekt (Projektazonosító: 3007530679) keretében jött létre.

További képek

További
tudósítások