Pannon Élmény

Hagyományteremtő Liba bál volt szombaton Vaskeresztesen – Négy fogásos lakoma és éjjelig tartó mulatság az Alpesi Fogadóban

Liba bál Vaskeresztesen

Tegnap este került megrendezésre Vaskeresztesen, az Alpesi Fogadóban a Liba bál. Kora este népes vendégsereggel telt meg a rendezvénytér, ahol hét órakor kezdték felszolgálni a négy fogásos vacsorát. A rendezvény elején Horváth Gábor az Alpesi Fogadó üzemeltetője és a rendezvény szervezője köszöntötte a megjelenteket. Örömének adott hangot, hogy sok törzsvendégük jött el a szombati hagyományteremtő  eseményre. Köszönetét fejezte ki a sikeres együttműködésért – az elmúlt másfél év nehézségekkel is teli időszakában – Vaskeresztes Önkormányzatának és a fogadó tulajdonosának a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének. Végül jó étvágyat és jó szórakozást kívánt minden vendégnek.

Libamájpástétom lilahagyma lekvárral és házi bagettel alapozta meg a menüt, amit rozmaringos libaragu leves követett. A vendégek kétféle főmenüből választhattak: konfitált libacombot almás párolt káposztával, édesburgonya pürével, vagy roséra sült libamellet részeges meggymártással, házi fűszeres burgonyával és cékla chipssel szolgáltak fel. A desszert a „Sütőtökös édes álom” fantázianevet viselte: csoki trilógia forgáccsal sós karamell öntettel került a tányérra.

A csodás ételek után kezdődhetett a bál, előtte a Pinka Band zenekart kérdeztük, mikor alakultak, és kik a zenekar tagjai?

1975-ben alakult a zenekar Szentpéterfán, tagjai folyamatosan cserélődtek. Kohuth Miklós (ének, gitár) 1992, , Wágner-Kapitár Szabina (ének) 2004, Jánny Ramóna (basszus, vokál) 2019, Schaffer Péter (billentyű, vokál) 2013,  és Jánny Zoltán (dob) 2017 óta tagja a csapatnak.

Milyen helyeken fordultok elő, hol találkozhat veletek a közönség?

A repertoárunk fő része horvát nyelvű, ezért főként olyan helyekre hívnak minket, ahol horvát nemzetiség van jelen, de természetesen megfordulunk olyan helyeken is, ahol nem ez a jellemző, hanem pl. német, mint ma Vaskeresztesen, vagy ahol a rendezvényre olyan vendégek érkeznek, akik szeretik a horvát zenét. Magyar nyelvű retro slágerek is vannak a dalgyűjteményünkben. Horvát bálokra szoktunk meghívást kapni: a teljesség igénye nélkül pl. Szombathelyre, Kópházára, Pécsre, de Ausztriában megrendezett horvátbálokon is meg lehet minket találni. Évek óta a környék búcsúi báljain a talpalávalót is mi húzzuk, Pl. Pornóapáti, Horvátlövő, különböző osztrák települések. Lakodalmakra szoktak hívni bennünket, ahol a pár egyik tagja, illetve a násznép horvát kötődésű. Ezen kívül nyári fesztiválokon, horvát napokon is ott vagyunk pl. Bükön, Szombathelyen, és természetesen Szentpéterfán, a hazai rendezvényeken is szívesen zenélünk.

Milyen zenéket játszatok, illetve van-e olyan dal, amit annyira szeret a zenekar, hogy nem múlhat el buli, vagy esküvő nélküle?

Modern megfogalmazásban party zenekarnak hívnánk magunkat, de illik ránk a tánczenekar, bulizenekar elnevezés is. Népzenét és popzenét játszunk a már említett nyelveken. Kedvenc dalunk nincsen, de azt tudjuk, hogy minden bál más és más, a vendégeken múlik a repertoár összeállítása. Igyekszünk minden kérésnek megfelelni.

Beszélgetésünk után a zenekar szinte azonnal a parkettre csalogatta a résztvevőket, pár dal után már meg is telt a színpad előtti tér. A vacsora az utolsó morzsáig elfogyott, így volt pár percünk, és Horváth Gáborral, az Alpesi Fogadó üzemeltetőjével, a rendezvény szervezőjével is váltottunk pár szót.

Másfél éve vettétek át az Alpesi fogadó üzemeltetését. Mi volt az, ami legjobban megfogott benne?

A fogadó a Vas hegy lábánál helyezkedik el, a környezet és a táj már az első alkalommal elkápráztatott: tópart, parkosított, gondosan karbantartott terület veszi körül, amiről látszik, szívügye a tulajdonosoknak. Természetesen az üzleti lehetőségeket is megvizsgáltuk, és úgy döntöttünk, vagyunk olyan merészek, hogy belevágjunk. Ehhez kitűnő alapot biztosított, és biztosít a mai napig a tulajdonosok támogatása, hálásak vagyunk, hogy bármi kérdésünk, kérésünk van, igyekszik megoldást keresni.

Mik azok az adottságok, amik legjobban jellemzik a fogadót?

A fogadó étteremmel együtt nagyon jó lehetőség, bár a szállás részt egyelőre nem reklámoztuk eléggé, pedig a szobákból páratlan panoráma tárul elénk a környékre. A táj minden évszakban más arcát mutatja, így mindig izgalmas, érdekes kitekinteni az ablakokon. Az étterem és a terasz együtt 140 főt tud befogadni, és ami nagy előny, az a rendezvénytér, ahol 160 főt tudunk leültetni. Sok esküvőnk volt az elmúlt másfél évben, és 2022-re is telik a naptár. A fogadóban tizenhat főt tudunk elhelyezni, örömmel fogadunk családokat, turistacsoportokat, baráti társaságokat, vadász- és horgászcsoportokat, valamint szervezett ifjúsági sport, vagy szabadidős táborokat.

Az étterem kínálatában milyen ételek szerepelnek, mik a legkedveltebbek a vendégeitek körében?

A magyar konyha remekei és a nemzetközi konyha is megtalálható kínálatunkban, és igyekszünk szezonálisan mindig valami újdonsággal elő rukkolni vendégeinknek. A határ túloldaláról is vannak már törzsvendégeink, és a környező településekről is szívesen jönnek hozzánk, így szükséges a változó ételkínálat. Az Alpesi borda állandó sláger, de a fogast és a csülökből készült ételeket is folyamatosan szerepeltetjük az étlapon.

Kiszállítással is foglalkoztok. Melyek azok a települések, amik ennek célközönségét jelentik?

A kiszállítás nélkülözhetetlen a sikeres működéshez! Toronytól Jákig szállítunk ki, a pizza bevezetése óta pedig többszöröse lett a kiszállításunk! Állandó vendégeinknek is szállítjuk a menüt Narda, Felsőcsatár, Vaskeresztes, Horvátlövő, Pornóapáti és Nárai községekbe!

Eljöttünkkor a rendezvénytérben már javában folyt a bál, a remek hangulat pedig biztosan jó alap lesz arra, hogy az idén először megrendezett Liba bál hagyománnyá váljon az Alpesi fogadóban.

További képek

Fotók és írás: Nagy Georgina

Projektgazda: Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége – 9795 Vaskeresztes, 165/4 hrsz.

www.vasivizeken.hu

A rendezvény beszámoló a VP6-19.2.1.-69-8.1.2-17 számú felhívás keretében megvalósításra kerülő, Helyi értékek és élmények promóciója a Pannon Térségfejlesztő Egyesület területén című projekt (Projektazonosító: 3007530679) keretében jött létre.

További
tudósítások